Чи шкідливий пінопласт та яка альтернатива?

Кві 5, 2021 | Блог | 0 коментарів

В повсякденному житті ми часто зустрічаємось із пінопластом у вигляді безпечного пакування для техніки та крихких товарів загалом. Однією з причин цього є те, що пінопласт має чимало переваг: теплоізоляційні якості, мала вага, досить висока міцність, витримування великих навантажень. Та чи розуміємо ми насправді яку шкоду несе безпека отриманих товарів?

Давайте розберемось. Грубо кажучи, пінопласт – це біла пориста речовина, яка складається з безлічі окремих крупинок, тобто це газонаповнені пластмаси з пористою структурою. Для того, аби зрозуміти, чи є шкідливою дана сировина для здоров’я людини – потрібно спочатку зрозуміти, які ж речовини в неї входять.

Пінопласт складається із трьох речовин: стирол, фенол та формальдегід. Вони можуть бути небезпечними тільки при неправильному зберіганні чи утилізації. Важливо, аби пінопласт не зберігався в місці з високою температурою, оскільки це може спричинити негативний вплив на ваше здоров’я.

Також згадаємо, що екологічно шкідливі полімери не підлягають біологічному розкладанню, а відходи з них здатні розпадатись на тисячі дрібних частинок, що несе велику шкоду довкіллю та нашому здоров’ю, якщо правильно їх не утилізувати.

Чи є альтернатива? Вчені Інституту технології переробки натуральних матеріалів при Технічному університеті Дрездена знайшли її, створивши біорозкладаний ізоляційний матеріал з макулатури! Згідно з даними дослідників, якість ізоляційного матеріалу з макулатурної сировини настільки висока, що контейнери, в яких він інтегрований, цілком можна використовувати навіть для транспортування харчових продуктів.

Чому це важливо? Тому, що після використання даної альтернативної упаковки покупець має можливість здати на все на переробку у вигляді макулатури, що мінімізує негативний вплив пінопласту на довкілля.

Оскільки в Україні немає такої альтернативи – Зелена Коробка запускає соціальне підприємництво з переробки пінопласту. Для того, аби правильно переробити пінопласт у Львові приносьте сировину до нас на сортувальні, що на Заводській, 31, а ми дамо йому друге життя у вигляді наповнювача до м’яких меблів.