Альтернативи поліетиленовому пакету – які вони? – Софія Сидоренко

Лют 21, 2019 | Блог | 0 коментарів

давайте простими словами визначимо, яка альтернатива поліетиленовому кульку є найбільш екологічною. біорозкладний пакет. як і передбачалось, після прийняття постанови про заборону використання поліетиленових кульків у Львові, підприємці почали активно говорити про свою світлу екологічну сторону. зокрема, мова почала йти про біорозкладні кульочки. отже, маємо два типи таких кульків – біорозкладні та оксорозкладні. перші, зроблені з матеріалів рослинного походження, дійсно розкладаються. але в Україні на разі такі кульки не виробляються, вони є виключно привезені з-за кордону, відповідно, коштують вони не по 1 грн і навіть не по 5 грн за штуку. у нас же виробляються оксорозкладні, які мали би розчинятись, але лише у відповідних умовах, тобто у більшості випадків вони просто-напросто розкладаються на малюсінькі пластики, які потрапляють в грунт та грунтові води і повертаються до нас з їжею + є поглинені братами нашими земельними і водними. ну і розумієте: один/два рази використали – викинули, тобто ресурс використаний страшенно нераціонально, а відновлюється він дуууже довго. так шо не нада)
паперовий пакет. цей варіант є не найкращий, але кращий) більшість паперових пакетів робиться з макулатури, що має нас ще більше стимулювати старанно її відсортовувати. плюсом є те, що паперовий пакет швидко перегниє без шкоди навколишньому середовищу. але без шкоди виключно тоді, коли на пакеті немає жодних пластикових вставок, нашарувань, ламінувань і тд. мінусом є те, що паперові пакети є дуже неміцні, тому вони зазвичай використовуються раз, тому як не крути все одно нераціонально. тканинна торба та багаторазовий контейнер. and we’ve got the winner! шматяна торба та контейнери – нам в помощь) на виробництво торб/контейнерів/слоїків також йде багато ресурсу, але їх можна використовувати сотні разів, що виводить їх на п*єдестал екологічності. Одразу кажу, шо нам не треба скоро бігти і скуповувати весь zerowaste-набір. увага-увага, важливе повідомлення – треба переглянути те, шо у нас вже є і подумати як це можна використати. ну а якшо нема, тоді купуйте багаторазове і будьте молодцом і молодчинею)
нам, друзі, треба усвідомити, що щастя є не в халявних кульочках, а в можливості нас, наших дітей та онуків піти в чисті гори, купатись в чистих водоймах та дихати чистим повітрям.
одним з перших кроків, які мають зробити торгові точки – це провести навчання для своїх працівників та змінити звичну фразу “дати кульочок?” на “запрошуємо вас не використовувати одноразові кульочки, а приходити до нас на закупи з власними багаторазовими торбинками”. а нам, друзі, треба усвідомити, що щастя є не в халявних кульочках, а в можливості нас, наших дітей та онуків піти в чисті гори, купатись в чистих водоймах та дихати чистим повітрям. і все буде люкс? п.c. ну з тою частинкою про онуків, то вже загнула. але ж романтична яка, йосипбосий) *колонка виходить в рамках рубрики «чистий четвер» ггг. **цього разу шуточок мало, але вони все одно належать авторці) #zerowaste#zerowastelviv#тоторба
Софія Сидоренко, співкоординаторка ініціативи Zero Waste Lviv